…e adevarat ca daca mînci peste te faci destept! uite, io, de la numa citeva restulete pierdute pîntre prazu, morcovii, pastele, scoicile si sosu cu sofran, am ajuns sa retiu -si-s precisa ca-i pur leo rest deo ma vi- ca ce e-acolo’n vîrfu farfurii, rotocoalele alea trei, e placopecten magellanicus. anfen, asa scrisera aia pa ambalaj, daca a gresit ei, gresesc si io.
acu, daca stie cineva sa-mi spuie si mie cum le zice in româneste la coquilles st-jacques, io-s numa ochi si ure…memorie. mersi davans.
(detalii pentru interesati: înabusiti scoicile vro cîteva minute, pîn se deschid , in vin alb. taiati julienne morcovu si prazu si prajiti-le’n ulei de masline. dupa vro sapte minute sînt cam gata, al dente, se pot adauga scoicile si stinge focu.
din zama ‘n care au fiert scoicile faceti sos prajind o ceapa (charlotte, de preferans), turnind apoi zama peste ea, reducind la jumate – la foc iute- zama, strecurind pîntr-o sita zama cu ceapa, adaugind sofran si smîntina zemii si lasind sa se ingroase oleaca la foc mic.de sare si piper uitasem, da daca nu uitati voi e ok)
în sosu asta punem sa se incalzeasca buchetelele de broccoli pe care le-am oparit separat, in apa sarata, da dup’aia le-am imersat în apa rece ca gheata , de-aia ‘s acuma reci. si frumos verzi.
pastele se fierb ca de obicei.
simplu, nu? iar daca operatiunile se petrec simultan, e si repede gata.
si gata si cu pozele)
pe es: me biansiur ca placopecten’u magellanicus tre prajit un minut-doua pe fiecar eparte, dup’aia asezonat cu sare , piper… fu de scurta durata efectu pestelui, donc
crisatcross
ianuarie 31, 2009 at 3:59 am
Io nu stiu cum se zice in romaneste la scoicile alea, dar stiu sa zic frumos, fara sa ma balbai: Sa ne traiesti Ciocolato Piparato, sa fii tu insati si atunci cand te urasti, si sa ne hranesti virtual cu povestile tale bune precum retetele si fotografiile care te ingrasa doar privindu-le. Daca pare o declaratie de dragoste, daca miroase ca una, pai chiar e, nu-ti mai bate capul!…
LA MULTI ANI!
ApreciazăApreciază
Vania
ianuarie 31, 2009 at 6:53 am
Mă apuc să fac, dar fără poze… Întâmplător, am toate componentele, mai puţin brocolli. Important, însă, este şofranul.
ApreciazăApreciază
lektor
ianuarie 31, 2009 at 8:14 am
Cica le spune scoici saint jacques 🙂
http://gastronomie.ele.ro/Fructe_de_mare_mancare_savuroasa_pentru_o_viata_sanatoasa_–a164.html
ApreciazăApreciază
ana
ianuarie 31, 2009 at 11:05 am
numai saint jacgues? scoici fara nume nu-s bune? 😉
ApreciazăApreciază
ciocolatacupiper
februarie 1, 2009 at 2:49 am
cris- multumesc si tzoc, tzoc, tzoc
vania- eheee, unde-s vremurile cind l’important c’est(ait) la rose, l’important
lektor- deci…;;)
(iar aia cu placopecten magellanicus e deci doar un accident cerebral:))
ana- nici eu nu stiu de ce trebuie sa poarte toate un nume:)
ApreciazăApreciază