daca ne autoprogramam pe turatie maxima, ne reuseste desertul asta cam intr-o jumatate de ora, cintarirea ingredientelor inclusiv. apoi, da-i si-asteapta ore’n sir, pîna isi face congelatorul datoria.
reteta este calculata pentru zece persoane; respectind cantitatile, vom avea suficient produs pentru a alina poftele a cinci. caci, vor cere o a doua portie.
in cazul in care am dat cu tunul, si tot n-am gasit ciocolata alba menajera fara de care n-am putea obtine spuma de -o, ce surpriza!- ciocolata alba, ne lipsim, si trecem la executarea spumei de ciocolata neagra. sau cu lapte. mai bine neagra, ca deja contine reteta lactate. si pentru ca doar ciocolata pura e ciocolata. dar, mai ales, pentru ca se comporta cel ami bine in timpul prelucrarilor.
INGREDIENTE:
-300 g ciocolata
– 2 dl lapte
– 6 oua
– 125 gr zahar
– 100 gr zahar pudra
– 3dl smîntina (35- 40% continut de grasime)
PAS CU PAS:
1- galbenusurile se bat cu cele 125 gr de zahar, pina obtinem o crema albicioasa. cu mîna, dureaza cam cinci minute. cu mixerul, daca nu se scurt-circuiteaza, poate sa dureze pîna ne’nnebuneste zgomotul.
2- laptele se da intr-un clocot
3- laptele se toarna peste crema de galbenusuri, in doua reprize. se amesteca rapid cu telul, daca vrem sa trecem sa facem si al patrulea pas . altfel, obtinem galbenusuri fierte. si nu ne trebuie. nu acum. nici alta data.
4- se toarna din nou laptele in oala in care a fiert (are cineva sauteuse? cea mai indicata) , si, la foc mic, se bate cu telul, in forma de 8, pina obtinem un sabayon. de ce in forma de opt? asa intra aer mai mult, asa acoperim mai cu spor suprafata de batere si nu se lipeste crema de oala, asa se face. durata: cam cinci minute de batut bine. si de uitat la fel de bine la schimbarea de consistenta a cremei.
5- ciocolata se topeste la bain -marie , apoi se adauga peste crema de galbenusuri; se lasa sa se raceasca.
6- smîntina se bate 3/4 (sa mai fie inca putin fluida), apoi se amesteca cu ciocolata racita.
7 -albusurile se bat spuma tare, impreuna cu 100 gr zahar pudra. putem face clasica proba a castronului intors cu susul in jos, deasupra capului nostru, sau al altcuiva, pentru a vedea daca spuma e suficient de tare; daca nu e, profitam de ocazie, si masam pielea capului cu masca ad-hoc. facem apoi un dus, ne lacuim unghiile, ne pensam, ne epilam, ne parfumam , si o luam de unde am ramas.
pentru o spuma reusita:
a) castronul si elementele mixerului trebuiesc degresate (ce daca au fost bine spalate) cu o jumatate de lamiie pe care s-a presarat putina sare;
b) albusurile se bat mai intii la o turatie mica, pina se umfla putin, apoi se adauga zaharul si se mareste turatia.
8- si ultimul: spuma de albusuri se amesteca (prin rasturnare, cu ajutorul telului) in doua-trei reprize peste ciocolata. se da vasul la congelator. si se asteapta. ceva mai mult de doua ore, in caz ca nu ne-a fost mila de citai frigul va’ndura sarmana spuma, si nu am folosit un vas mai mult lat decît inalt.
pentru cei ce-si pun intrebari depsre alimentatia rationala: buna cu fructe, cum ar fi kiwi, mango, physalis, ananas, cavaillon.
sau, cu fructe rosii
legenda pozelor: albul are gust de alb, dar e galben din cauza gainilor. cred ca au pascut pe brazda de morcovi. ambele spume sint facute cu ciocolata Callebaut; buna si alta, dar asta e wow. sosul de fructe se face fierbind 500gr fructe(rosii. congelate, sau proaspete) cu 125 gr zahar si zeama de la o lamiie; apoi , se trece printr-un passe-vite. si gata.
sidi2u
aprilie 28, 2008 at 11:15 pm
Wow, ce bine arata… Din trei randuri de gusa cred ca o sa fac 6.
ApreciazăApreciază
sidi2u
aprilie 28, 2008 at 11:18 pm
Daca dai si reteta, bineinteles. Promit sa nu te fac responsabila de gusitele ce urmeaza. 🙂
ApreciazăApreciază
hadean
aprilie 29, 2008 at 6:51 am
mi se pare că te cam pricepi:-)
vezi că ţi-am trimis un mail cu datele contului tau pe www-ul meu:-)
ApreciazăApreciază
ciocolatacupiper
aprilie 29, 2008 at 5:04 pm
sidi2u- daca-i vorba de gusite, dau! sigur vor fi 6, stiu eu asta! ;;)
hadean- mersi! (e sigur ca ma pricep ami bine decit la computere;))
ApreciazăApreciază
crisatcross
aprilie 29, 2008 at 5:43 pm
Desertul asta nu ingrasa daca-l mananci cu tacamurile oferite de specialista. SUPER!
ApreciazăApreciază
sidi2u
aprilie 30, 2008 at 1:11 am
De abia astept sa-mi recapat sotul si cu asta si timpul pentru inmultit gusitele (parca suna mai bine gusita – Nu sunt mari, sunt multe… 🙂 ) Mersi bocu!
ApreciazăApreciază
sidi2u
mai 2, 2008 at 9:48 pm
ce faci treaza la ora asta? visezi la ciocolata si alte bunatati???
ApreciazăApreciază
simonarrr
mai 10, 2008 at 12:19 pm
Lumico, tu vrei sa ma omori. Stau aici si balesc si imi smulg parul din cap ca nu-s o bosgodina priceputa, sa fac si io minunatii din astea.
ApreciazăApreciază