RSS

alb si negru

28 apr.

daca ne autoprogramam pe turatie maxima, ne reuseste desertul asta cam intr-o jumatate de ora, cintarirea ingredientelor inclusiv. apoi, da-i si-asteapta ore’n sir, pîna isi face congelatorul datoria.

reteta este calculata pentru zece persoane; respectind cantitatile, vom avea suficient  produs pentru a alina poftele a cinci. caci, vor cere o a doua portie.

in cazul in care am dat cu tunul, si tot n-am gasit ciocolata alba  menajera fara de care n-am putea obtine spuma de -o, ce surpriza!- ciocolata alba, ne lipsim, si trecem la executarea spumei de ciocolata neagra. sau cu lapte. mai bine neagra, ca deja contine reteta lactate. si pentru ca doar ciocolata pura e ciocolata. dar, mai ales, pentru ca se comporta cel ami bine in timpul prelucrarilor.

INGREDIENTE:

-300 g ciocolata

– 2 dl lapte

– 6 oua

– 125 gr zahar

– 100 gr zahar pudra

– 3dl smîntina (35- 40% continut de grasime)

PAS CU PAS:

1- galbenusurile se bat cu cele 125 gr de zahar, pina obtinem o crema albicioasa. cu mîna, dureaza cam cinci minute. cu mixerul, daca nu se scurt-circuiteaza, poate sa dureze pîna ne’nnebuneste zgomotul.

2- laptele se da intr-un clocot

3- laptele se toarna peste  crema de galbenusuri, in doua reprize. se amesteca rapid cu telul, daca vrem sa trecem sa facem si al patrulea pas . altfel, obtinem galbenusuri fierte. si nu ne trebuie. nu acum. nici alta data.

4- se toarna din nou laptele in oala in care a fiert (are cineva sauteuse? cea mai indicata) , si, la foc mic, se bate cu telul, in forma de 8, pina obtinem un sabayon. de ce in forma de opt? asa intra aer mai mult, asa acoperim mai cu spor suprafata de batere si nu se lipeste crema de oala, asa se face. durata: cam cinci minute de batut bine. si de uitat la fel de bine la schimbarea de consistenta a cremei.

5- ciocolata se topeste la bain -marie , apoi se adauga peste crema de galbenusuri; se lasa sa se raceasca.

6- smîntina se bate 3/4 (sa mai fie inca putin fluida), apoi se amesteca cu ciocolata racita.

7 -albusurile se bat spuma tare, impreuna cu 100 gr zahar pudra. putem face clasica proba a castronului intors cu susul in jos, deasupra capului nostru, sau al altcuiva, pentru a vedea daca spuma e suficient de tare; daca   nu e, profitam de ocazie, si masam pielea capului cu masca ad-hoc. facem apoi un dus, ne lacuim unghiile, ne pensam, ne epilam, ne parfumam  , si o luam de unde am ramas.

pentru o spuma reusita:

a) castronul si elementele mixerului trebuiesc degresate (ce daca au fost bine spalate) cu o jumatate de lamiie pe care s-a presarat putina sare;

b) albusurile se bat mai intii la o turatie  mica, pina se umfla putin, apoi se adauga zaharul si se mareste turatia.

8- si ultimul: spuma de albusuri se amesteca (prin rasturnare, cu ajutorul telului) in doua-trei reprize peste ciocolata. se da vasul la congelator. si se asteapta. ceva  mai mult de doua ore, in caz ca nu ne-a fost mila de citai frigul va’ndura sarmana spuma, si nu am folosit un vas mai mult lat decît inalt.

pentru cei ce-si pun intrebari depsre alimentatia rationala: buna cu fructe, cum ar fi  kiwi, mango, physalis, ananas, cavaillon.

sau, cu fructe rosii

legenda pozelor: albul are gust de alb, dar e galben din cauza gainilor. cred ca au pascut pe brazda de morcovi. ambele spume sint facute cu ciocolata Callebaut; buna si alta, dar asta e wow. sosul de fructe se face fierbind 500gr fructe(rosii. congelate, sau proaspete) cu 125 gr zahar si zeama de la o lamiie; apoi , se trece printr-un passe-vite. si gata.

 

8 răspunsuri la „alb si negru

  1. sidi2u

    aprilie 28, 2008 at 11:15 pm

    Wow, ce bine arata… Din trei randuri de gusa cred ca o sa fac 6.

    Apreciază

     
  2. sidi2u

    aprilie 28, 2008 at 11:18 pm

    Daca dai si reteta, bineinteles. Promit sa nu te fac responsabila de gusitele ce urmeaza. 🙂

    Apreciază

     
  3. hadean

    aprilie 29, 2008 at 6:51 am

    mi se pare că te cam pricepi:-)
    vezi că ţi-am trimis un mail cu datele contului tau pe www-ul meu:-)

    Apreciază

     
  4. ciocolatacupiper

    aprilie 29, 2008 at 5:04 pm

    sidi2u- daca-i vorba de gusite, dau! sigur vor fi 6, stiu eu asta! ;;)

    hadean- mersi! (e sigur ca ma pricep ami bine decit la computere;))

    Apreciază

     
  5. crisatcross

    aprilie 29, 2008 at 5:43 pm

    Desertul asta nu ingrasa daca-l mananci cu tacamurile oferite de specialista. SUPER!

    Apreciază

     
  6. sidi2u

    aprilie 30, 2008 at 1:11 am

    De abia astept sa-mi recapat sotul si cu asta si timpul pentru inmultit gusitele (parca suna mai bine gusita – Nu sunt mari, sunt multe… 🙂 ) Mersi bocu!

    Apreciază

     
  7. sidi2u

    mai 2, 2008 at 9:48 pm

    ce faci treaza la ora asta? visezi la ciocolata si alte bunatati???

    Apreciază

     
  8. simonarrr

    mai 10, 2008 at 12:19 pm

    Lumico, tu vrei sa ma omori. Stau aici si balesc si imi smulg parul din cap ca nu-s o bosgodina priceputa, sa fac si io minunatii din astea.

    Apreciază

     

Lasă un comentariu