RSS

pîinile dalbe

20 feb.

dintre sute de retete care este publicate, unele e chiar perfecte si se merita pastrate. si, se’ntelege,  repetate.

din cita pîine am tot facut(e, nu chiar multa, ca nu mi-s brutar), de la dragutu Jonas am avut întotdeauna comentar.

ba ca-i prea neagra sau prea afîanta, ba-i cu seminte mult prea multe sau prea îndesata, ba ca-i miroase-a drojdie sau a malai, ba ca-i cu hrisca, orz si-ovaz, deci pentru cai.

asa. si cum veni el ieri de la scoala, pîna s-apuce sa se uite’n oala ( in care nu fierbea nimica penca abia dupa ce-mi auzeam fiica aruncînd bicicleta in garaj, voiniceste, puteam sa ma apuc sa gatesc ceva rapid, deci chinezeste), zari pîinile pe masa si sari’n sus de bucurie de se zgudui a noastra casa(cu tot cu bucatarie, pai cum altfel?!).

shuck , ce ti-e si cu rima asta! uh, frîna am vrut sa zic. iar n-o gasesc, si viersuiesc, iar viersuiesc..

poate dau de ea, da nu promit,  în timpu pauzei publicitare

dscn3772 nu-s contra, da nici pro masinarii de facut pîne la domicil. e destul de dastepte sa duc la bun sfîrsit cam orice fel de reteta, bat ai mis za rial sing.

bon, bac tu biznis.

„pîine aaaalbaaaa!! iu-huuu, mîine în cantina sînt si io in sf^rsit ca ceilalti copii, si nu mai trebuie sa fac schimb cu Dries!!”- zice baiatu mamii si-si infinge dintii ‘n pîinea a mai lataneata, ca p’aia mai suie am apucat io – dupa un plonjon in timpu caruia am antrenat (din compasie pentru permanentu lor stat in picioare) si doua scaune – sa i-o suflu de sub nasu nedumerit: nu e voie?  „ba da, da din asta vreau sa fac mîine un super senfis” -zic io pai io,  ca altcineva n-are cin’sa zica ca face ceva’n bucataria asta.

super senfisu producindu-se – pai cum altfel ?- absolut nediferit de  unu nesuper

dscn3775

dscn3776

dscn3778

ditai  bomboana!  buna pentru picknick, da pîn’la consumare tre tinuta sub ceva de vreun kil greu.

„mmm, e cea mmmai buna pîine pe care’ai facut-o vreodata! nummmai de’asta sa faci de-acu’mmmncolomm” , zice copilu molfaind acu si dintr-o  chifla calduta, iar io n-am avut cum sa-l contrazic.

nici ieri, si nici azi  dupa ce-am taiat pînica in lungime: e supla si’n acelasi timp ferma, ca Nadia Comaneci in timpu unui triplu salt (cu surub si asa mai departe) si la aterizare.  de nota zece, deci. si tot ca Nadia, provine dintr-o reteta simpla.

reteta pe care n-o scriu acu ca prea m-am lungit la vorba( da’ cine-o vrea, sa strige la poarta ca ies si i-o dau), plus ca acu am si io trebi mai urgente, ca par egzaplu sa diger p’aia cu Dries si cu schimbu…

…care Jonas, cînd n’avea’ncotro si trebia sa ia senfisurile facute din pîineturile plamadite din faina la fel de integrala ca si talentu-mi, i le dadea lu Dries-baiat cu gusturi alese, as zice-acu cînd stiu ce stiu-  în schimbu a doo felii de burete (de-ala de’un alb sinteticos asa)  unse mereu cu pasta de ciocolata.

mi s eparea mie ca parca mi s-a’ngrasat flacau….pai d’aia! nu stiu -insa – de ce ma’ngras io. poate de-asta?:dscn3782

dscn3780

 
6 comentarii

Scris de pe februarie 20, 2009 în 1, nici blog fara pîine

 

6 răspunsuri la „pîinile dalbe

  1. windwhisperer

    februarie 20, 2009 at 11:57 pm

    🙂 semanifiqsupersnvisulasta:) 🙂
    e mai simplu de facut 🙂 ” Gargantua si Pantagrul” :0)
    buna idee… la viitorul picnic fara ” ants”…. il servesc 🙂

    weekend gustos:):)
    xx,j

    Apreciază

     
  2. sidi2u

    februarie 23, 2009 at 1:42 am

    Ai facut-o la masina, pana la urma, sau e za rial sing? Arata super si imi aduce aminte de o masa la o familie de olandezi care au facut aproximativ aceeasi chestie ,dar intr-o bagheta care arata mai mult a paine. Io strig la poarta pentru reteta, nu te iert.

    Apreciază

     
  3. margutza

    februarie 23, 2009 at 6:54 am

    cu asa retete mai scap io de burta…nevarevar:D

    Apreciază

     
  4. codulbunelormanevre

    februarie 23, 2009 at 6:30 pm

    Am realizat de ce dragostea dureaza atat de putin. Depinde de metabolismu` fiecaruia. Trece prin stomac, mai rataceste putin si…se pierde.

    ( imi poti spune unde gasesc paine cu concentrat de feromoni? Vreu sa o vrajesc pe administratoarea blocului, sa ma mai pasuiasca. )

    Apreciază

     
  5. ciocolatacupiper

    februarie 24, 2009 at 9:06 pm

    wind- xxx

    sidi- pina prind puteri sa scriu reteta, doar asta: nu posed masina.
    plus: toata treaba e cu framintatul. pe care -l poti lasa in seama robotului, iar dupa prima pauza de crestere iei aluatul cu ambele miini si-l trintesti de masa, mai de la inaltime asa, de citeva ori bune.
    faci o minge din aluat si-l lasi iar sa creasca, apoi iar il ei la trinta.
    ii dai apoi forma dorita, din mina, deci nu ai nevoie si voie de si cu sucitor.
    alt detaliu tehnic e un vas mic cu apa calda in cuptor, chiar daca cuptorul tau are deasupra orificiul ala cu grila care se inchide sau deschide ca sa lase aburi mai multi sau mai putini sa scape. vasul cu apa tre scos cu cinci minute inaite de termenul de coacere.
    revin cit de curind cu cantitatile .
    a, inca ceva la fel de foarte important ca faina , drojdia , apa si sarea: cu foarfecele, sau cu un cutit bine ascutit, crestezi pîinea inainte de a o pune in cuptor. fa santuri de doi-trei centimetri, de preferinta unul lung …in lungime, si citeva (macar 2-3) in latime

    marguta- am priceput, nu vrei reteta; nu-i nimic i-o dau daor lu’ sidi:).

    Apreciază

     
  6. ciocolatacupiper

    februarie 24, 2009 at 9:27 pm

    codu…- ferice de constipati
    (nu stiam, da’ pt tine m-am informat: la orice brutarie, numa ca se da pe sub tejghea. pina la administratoare, te mînca vînzatoarele- vorba proverbului )

    Apreciază

     

Lasă un comentariu