RSS

o floare si doi gradinari part 2

15 aug.

(part oan, scoasa-n lume in aprilie 2007,  e subt cheie, in arhiva lu iahu 360°, iar cheia e pusa bine. part oan era mai scurta decit part 2 – în cazu’n care asta consoleaza pe cineva)

-mîndro,  fusi de muncisi in gradina?

– fusei, bade, ce’ntrebare, doara ma stii gospodina! ‘n ordine aleatoare:  azi pusei rufele la soare, facui bors cu perisoare, ma epilai pe picioare, stersei prafu’n dormitoare – precum si’n camera mare-, platii amenda ta pt viteza prea mare, trimisei odraslele’ntr-o scurta plimbare – la supermarchet, da un’ sa-mi vie cu drob de sare in spinare-, baui cafea fara tzigare, tunsei iarba ca era prea mare, pusei apa in caldare si o dadui la mioare, ma scarpinai la subtzioare ,  storsei cosuri pa spinare, apoi, întru relaxare, precum orice gospodina, fui de muncii in gradina.

-Lumi, io sînt serios!

– serios si artagos, tulai, bade, nu-i frumos! da’ ce, io mi-s mai prejos?

– Lumi, io ti-am spus -cîndva-  sa lasi gradina’n seama mea, ca io stiu a separa floarea de samînta rea !

–  foaie verde de artar, te-o fi facutara soacra -mea gradinar, precum si foaie verde manioc , bade,  m-o fi crescutara  mama la bloc, dara mai ales  floare alba de sulfina, si io, bade, stiu de-atuncea, de cindva, ce-i aia floare si ce-i aia balarie in gradina!

– ba nu, Lumi, iar ai smuls ce nu trebea!

– bade, stai umpic asa: de adaptarea speciilor la mediu  ai auzit, da? eh, cum pliveam io asa, de zor, am ocservat ca balaria aia – de care nu scapam , în ciuda eforturilor tale  (nu prea des)repetate si , neaparat de mentionat, lipsite de  respect pt industria chimica- creste pîntre margarete cam ca margareta, pîntre ferigi cam ca feriga, pîntre trandafiri cam ca trandafiru -da chiar ca, numa ca n-are spini.

deci am plivit-o.

dupa care am ocservat alta balarie pa care n-o mai ocservasem pîna anu asta si care nu crestea nici cam ca ochiu boului ,pîntre ochii boului, nici ca levantica, pîntre levantici, nici cam ca macu, pîntre maci, nici cam ca tufanelele… anfen, balaria asta crestea cam ca ea asa, da crestea pîn prea multe locuri, asa ca am fost sigura ca e balarie, ca doara stii ca de cînd cu agricultura asta biologica, de pe cimpurile de-alaturea, vîntu poarta, apoi depune,  fel si fel de seminte de fel si fel de balarii  in gradinita noastra, dupa care  soarele le clorofiliceste, ploaia le  hraneste. si ele ce mai are de facut?  ele creste.multe . 

deci am plivit-o.

– deci aia era planta, Lumi! planta aia de-ai ales-o tu in magazinu ala cu flori multe in care te-ai invirtit o zi’ntreaga si-ai ales doar o planta, de ma’ntrebai mah, asta o fi  Lumi, ca ea cind se duce la magazin vine cu de toate, pa cind azi, cind am avut si io in sfirsit chef sa ma deplasez, ia doar o planta?

–  a, aia! shuck, shuck, shuck, iar am facut-o lata!?!!? haolica,   uitasem de ea!  asa cum am uita sa-ti spui c-am mai facut azi o fapta, si-anume o spuma de ciocolata! portie dubla, badie? sau, la cit esti de amarit, nu ti-o intra nici macar una simpla pe gît?

frunza verde solzi de peste, de-abia ce mînca  badea ciucalata aia buna –   linsa-sa apoi, tacticos,  pa deste-  ca  si fu iar cu voiebuna si despre gradina nici ca mai pomeneste!

pîna cind:

– Lumiiiii, stii cumva cine a – ca sa zic asa-  dat primu ajutor africanului?

– colocatare, ce stiu io e ca  sigur nu ala caruia de j’de ani incoace gura nu-i mai tace si tot zice ca-l repara el, mestesugareste

   -eh, am uitat de el! da ia zi, mai e ciocolata de-aia, spuma?

– sigur, bade, cum sa nu?! ti-o servesc îndata , cam peste vreo ‘jde ani si-o luna

 
6 comentarii

Scris de pe august 15, 2011 în domestice, ma vie en rose

 

6 răspunsuri la „o floare si doi gradinari part 2

  1. pinguilde

    august 17, 2011 at 11:11 am

    Demential bandajul. 😆

    Da’ stai asa, ca la mine, dupa cum poate stii de-acum, bate vantul ceturile prin cerebel. Adica in 2007 ai cumparat o floare de-ai plivit-o de tot mai apoi si acum in 2011 iar ai cumparat una (aceeasi?) si ai mai smuls-o cu furie gradinareasca?

    Apreciază

     
  2. pinguilde

    august 18, 2011 at 10:56 am

    Esti adorabila! Iar eu nu ma mai pot opri din ras. 😆

    Apreciază

     
    • ciocolatacupiper

      august 27, 2011 at 1:57 pm

      sanse mari sa o tii tot intr-un ris: ideea unei gradini japoneze a fost abandonata de gradinaru’ -sef de’ndata ce si-a amintit de capatinile de telina -numai doua, parol!- pe care le-am tras odata cu buruienile ( ma miram io ca buruianu ala are radacini asa puternice si ca-mi miroase a telina, da’ s entuziasta si fortoasa si, pîn ma dumiresc, gresesc;;)), trei litri de supa si ditai castronu de salata am facut din ele, ditai capatinile! ‘i-e teama ca-i scot pietrele din aranjament, asadar. ca si de lozinca mea gradinareasca „cine munceste greseste „

      Apreciază

       
  3. almanahe

    august 21, 2011 at 11:49 pm

    ciocolată cu spumă contra spumei la gură…are sens! 😉 da’ ce-o păţit africanu’ de-a avut nevoie de prim ajutor?

    Apreciază

     
    • ciocolatacupiper

      august 27, 2011 at 2:05 pm

      lipsa de calciu, cred, cum a cazut- cum si-a rupt picioru. ironia face c’a cazut in timpu unui tratament cu antistatic

      Apreciază

       

Lasă un comentariu