RSS

sad

10 iul.

(… stori uis an hepi teisti end)

trei grasi  burtosi si falcosi-  ce mai incolo si’ncoace: grasomegi  cit cuprinde- , unu’ galben ca turta de ceara, unu’ rosu ca para focului, unu’ verde ca …eh, verde, se uita intrebator la mine: nu ne bagi in seama? biineee….

afara ploua hotarit si mult . suficient, poate, mîine, pentru galbenu’ ierbii, azi doar mult.  si c-o hotareala demna de cauza a aproape doua saptamini de seceta si caldura mare.

in mine ploua tîrîit, da’s fleasca. mi-e lehamite,   mi-e frica, mi-e lene, mi-e’n fel si chip, mi-e nimic, mi-e de n-ar mai fi.

ma uit in jur si vad doar balti. altadata as fi dansat in ele , cu picioarele goale, acu’ mi-e doar sictir.

mi-e n-aude n-a vede, mi-e pffff.

mi-e indiferent  de cele doua feresti cacate de vrabii – altadata as fi crezut ca-i cu noroc gainatu ( ca atunci cind, in drum spre baraj, mi-a aterizat unu’n crestetu capului, exact in crestetu capului, ca momente mai tirziu, Rodica, profa mea de înot ad-hoc, sa ma  traga de bretelele sutienului la suprafata(sou, leidis, sinc tuais inainte de toples), nu inainte de a se extazia, apoi mira, si -în sfîrsit!- ingrijora  ca rezist atîta de prea mult sub apa), acu as putea crede ca  le-a fost imposibil sa priceapa diferenta dintre mocirla de pe feresti si tarina inmuiata de ploaie, da’ nu cred nimic, mi-ar putea chiar fi egal daca nu mi-ar fi indiferent.

de-aia nici nu ma mir cum pisicile mele s-au gainatat ele acolo sus, tre ca au facut-o din zbor, aha, deci intentionat, omh(itchkock) ,  o trebui sa ma simt amenintata, iar io nu-s in stare de nimic?!

al patrulea la masa obezilor, un lungan cu vadite tendinte de ingrasare – deh, cin’se-aseamana, se-aduna- se uita mai insistent decit ailalti  la mine. sorb ultima picatura de apa , sting tigara- gest inevitabil cind ajunge jaru la filtru- si ma ridic.

ma’ndrept spre frigider fara un gind anume, que sera, sera. le arunc o privire din coada ochiului, ei ma urmaresc  din priviri -acum-  dezamagite. io de-aia nu mai poci .

in frigider, pustiu ( da’ cu temperaturi nocturne, ca merge, merge-ar pina oi uita io ca dai un ban, da’ nu face nici miele, nici amana , nici unu, ‘s toate facute sa te gindesti la fram-u ala de 4j’de ani care-ar mai raci si-acuma daca n-ar fi din clasa de energie Z!)

in pustiu, o oaza . numa una, da’  alta viata nenicule,  vad totu de-acuma  în rosé. cu paharu’n mina, ma’ndrept inspre masa admiratorilor si cu’n zimbet cam silit  ‘i’ntreb ” atentie? vreti atentie? uite atentie!”, scot cutitu din teaca si’i iau la tocat fara sa stiu prea bine ce-o sa ma fac cu ei asa nimiciti.

mai beau o gura de solutie provensala de limpezire a gindurilor,  si culoarea  roz a  vietii se intensifica : in frigider – de-atita pustiu, nici nu-l zarisem – e niste somon afumat de care nu se-atinge nimeni. aia e daca n-au gustat niciodata rabdari prajite, fac nazuri la somon!

brusc, totu devine iarasi gri, ce papucii mei sa fac cu trei ardei, un dovlecel si 300gr de somon afumat?  mai iau o gura de vin si deschid dulapu cu chestii in caz de.  in dulap, dezastru: o cutie cu lapte de cocos si un borcanas cu mazare. aasa ca mai iau o gura de vin, iau dezastru’ din dulap si ma duc sa torturez in continuare  pe’ai de m-au scos din apele mele.

(taim for anazar sigaret , anazar glas ov uain, taim tu sinc veri dip: dovlecelu-i dulce si mai departe insipid; ardeii-s ..mda, grasi. si’n felu’ lor  aromati. laptele de cocos e si el gras, da altfel. si altfel aromat decit ardeii, si altfel dulce decit dovlecelul. mazarea-i consistenta la gust si la structura, la fel de consistenta tre sa ramina si structura   ardeilor  si dovleceilor, deci la wok cu ei si ea! somonu-i pe linga afumat, si sarat, aham, e ok cu dulceturile de la restu de putine ingrediente. niste seminte de coriandru si ghimbir pudra si ardei iute tot ca pudra -pustiu’ din frigider nu fu , deci, exagerare- ar sustine bine nivelu laptelui de cocos, la fel ca si niste zama de lamiie, sfertu de lingurita de ve-tsin ar imbogati gustu legumelor, ca cu sare nu se poa, cit o fi ea de mare sau de himalaya, are   somonu din belsug. si la urma niste spaghetti, ca-s deasupra pungii cu orez, dup’atita efort de gindire nu mai e loc si de-ala fizic)

rezultatu nu e ceva sa zici ca a, da, interesant ( ca sa nu recunosti de fapt ca mai bine preferai  rabdari prajite), rezultatu e gustos asa cum tot ce tine de proverbu „less is more ” poa sa fie .  iar daca somonu-l adaugi la finalu finalului, atita doar cit sa se incalzeasca putin, se confirma si proverbu ala cu fusion -kitchen , unde amesteci tehnici si produse paralele (paralela fiind acilea laptele de cocos) , da’ obtii totusi puncte de intersectie

DSCN5296

DSCN5297

me atansion: fara  rosé-u’ ala discret acid, cu arome de fragi si mure , i-ar lipsi un tovaras de nadejde retetei.  si mie.

 
10 comentarii

Scris de pe iulie 10, 2009 în nici blog fara pîine

 

10 răspunsuri la „sad

  1. sidi2u

    iulie 10, 2009 at 4:18 pm

    Ai „indus” inca o mancarica super yummy. Vad bine, e aragazul cu pricina??? Si-n frigideru’ meu e pustiu. Am promis ca o sa reincep sa gatesc. De ce a trebuit sa promit???? De ce????

    Apreciază

     
    • ciocolatacupiper

      iulie 12, 2009 at 11:53 pm

      daca n-as fi mare (propriu si figurat) iubitoare de mazare si cocos si somon si e, si de toate alea ce se mînca, as zice c-am facut dintr-un rahat bici, si iote domne ca mai si pocni; dar sint, si-mi si place mai mult indus-il ala al tau, asa ca da, ai dreptate:)
      da, el e ala, el e cu pricina, fara el poate ca faceam ce-mi promisesem , adicatelea sa-l trimet pe colocatar la chinez, da nu -i rezist domne, o zi far’ sa-l ating e o zi ratata

      hehe, cred ca e grea porneala dupa atitea zile de primit toate alea sub nasuc, data viitoare gindeste-te de doua ori(cel putin) inainte s afaci promisiuni din astea grave. da’n loc sa te tii de promisiune, de ce nu întarîti colocatarii sa-ti arate ei ce pot?

      Apreciază

       
  2. jocktherock

    iulie 13, 2009 at 9:46 am

    mie imi place tigaia! si vasul!

    Apreciază

     
    • ciocolatacupiper

      iulie 13, 2009 at 12:08 pm

      ntz, ntz, fils!!! nu e tigaie, e wok! nu e vas, e farfurie!!!
      zi lucrurilor pe nume!!! de cite ori sa-ti mai zic, ha?

      Apreciază

       
      • jocktherock

        iulie 13, 2009 at 1:16 pm

        maman! m-am pierdut si eu in detalii!

        cand apari in romanica?

        si pe unde?

        Apreciază

         
  3. windwhisperer

    iulie 14, 2009 at 5:14 pm

    🙂 o cucoana grasaaaa, m-aaa chemattt la maaaasaaa, si mi-aaa dat ardeii … (ne)ummmpluti …:):) ( cu sila , ca de rabdari prajite n-au auzit :):)
    summertime, summertime is here :):) se mananca …usor 🙂
    xxx, j.

    Apreciază

     
  4. the judge

    iulie 23, 2009 at 11:01 am

    😥 😥 😥

    Apreciază

     
  5. the judge

    iulie 23, 2009 at 11:02 am

    mi-e pofta! 😀

    Apreciază

     

Lasă un comentariu