RSS

o data pe an

25 Mai

poza asta

DSCN4681

seamana cu cea de anul trecut (pe care n-o caut acu, dar les coneseor cones), si-o sa semene cu cea de la anu…si la multi ani.

penca o data pe an, de-a lungu lunii si  jumate de sezonu sparanghelului, fac asperges à la flamande [a lorijin reteta zice ca sparanghelu se fierbe intreg, si tot asa se si serveste, impreuna cu oua fierte , patrunjel , unt clarificat (incalzit cit sa se adune componentii lactati deasupra, ca o spuma, si curatat cu rabdare de spuma asta) si piure de cartofi. ]

doar o data pe an penca papilelor  mele gustative care’nregistreaza grasimea le-ajunge atita unt pentru un an intreg. ghinionu colocatarlui, mi-e mila de el, da de mine mi-e si mai mila.

(s-a descoperit acu vreo doi ani ca -n afara de cele patru gusturi de baza, limba noastra are si papile care ‘nregistreaza gustul uleiului si grasimilor, si altele care   depisteaza umami, un intaritor de gust cu gust foarte specific. umami este gustul stimulat de catre ve-tsin -de asiatici folosit d emilenii-,  sau –  cu alte cuvinte cel putin la fel de exotice- glutamat monosodic. pe domnu glutamat il gasim in parmezan, in trufe si’n piureul de tomate)

DSCN4680

 
3 comentarii

Scris de pe Mai 25, 2009 în 1, nici blog fara pîine

 

3 responses to “o data pe an

  1. sidi2u

    Mai 26, 2009 at 4:10 pm

    je me souviens de ala de anul trecut. anu’ asta mi-am propus sa mananc si eu sparanghel alb.

    Apreciază

     
  2. gingav

    Mai 27, 2009 at 3:35 pm

    mda. mie tot nu-mi iese sosul olandez. uneori nici cel din punga…

    Apreciază

     
  3. ciocolatacupiper

    Mai 27, 2009 at 8:05 pm

    sidi- astept impresii

    gingav- incearca d’asta flamand, atunci. la el incepi si te opresti la clarificarea untului, in timp ce la sosul olandez mai e de munca pe linga.
    (ma fac ca nu aud despre cel din punga)daca vrei te’nvat cum sa-ti reuseasca , totusi, olandezul:)

    Apreciază

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: