RSS

experiment

21 mai

tema: ia maslina, neamule!

rezultat: supa de masline

DSCN4677

efect:

-Beatrice, cobaiu’ involuntar , a mai cerut o portie;

-cobaii de permanenta au incercat sa ma faca sa ma razgindesc, da’ dupa ingurgitarea esantionului de proba au tacut s’au inghitit tot.  s’or sa mai vrea si alta data, cica.

mod de lucru: mai incolosa, c’acu’s pre(a)ocupata. stei tiund, ca se merita osteneala( cum ar veni vorba, ca osteneala , de fapt, nu-i, doar ceva mojare, eprubete si de-astea  de spalat)

pin’atunci, un plan si mai prim:

DSCN4674

bon, a venit timpu sa si  videm cum si cu ce se face.

cum: in +/-  treij  de timpi  si citeva miscari

cu ce: cu 300 gr masline vrezi si negre, un litru de zeama adevarata de gaina(ochei, se poa si din tablete sau prafuri, da’s cam sarate ,si  parca vaz c’o s’auz comentarii dup’aia) sase linguri de ulei de masline, sapte catei de usturoi, 250ml smintina dulce, o legatura de busuioc(acilea inlocuit cu ciboulette- dupa cum ar zice frantuzu) si ceva piper.

ce miscari:

– 3/4 din masline se pun la fiert cu zeama de gaina, uleiul  si usturoiul, la foc potrivit .  se lasa acolo  sa to-ot  fiarba,  pin’ o mai ramine jumate -sau umpic mai mult decit jumate- din zeama in oala. orientativ, cam 25 de minute.

– se toarna supa’n blender

-se pune blenderu’n functiune

– se lasa blenderu sa faca ce stie el mai bine s afaca

– se opreste blenderu si se adauga smintina

– pen’c’a prins o usoara raceala, supa se pune din nou pe foc , pina

– taiem treimea de masline nefierte ‘n rondele,  sau le’nsiram  pe bete de frigarui, sau mai stiu io ce si cum

– punem rondelele’n supa, supa’n recipiente apropriate

-nu uitam verdeata si

-sa plescaim de placere

se tu. sa ne fie de bine.

 
15 comentarii

Scris de pe mai 21, 2009 în 1, semplî com bonjur

 

15 răspunsuri la „experiment

  1. paul gabor

    mai 21, 2009 at 1:06 pm

    arata bine… o tuiculita inainte?… merge?

    Apreciază

     
  2. ciocolatacupiper

    mai 21, 2009 at 1:10 pm

    paul- chiar se impune!:)

    Apreciază

     
  3. Me

    mai 21, 2009 at 4:08 pm

    Arată apetisant!

    Apreciază

     
  4. sidi2u

    mai 21, 2009 at 4:11 pm

    Trebuie sa fie foarte buna. N-am mancat niciodata. Sunt convinsa ca imi place, insa.

    Apreciază

     
  5. ciocolatacupiper

    mai 21, 2009 at 5:15 pm

    Me- si e si intr-adevar gustoasa! doua muste dintr-o lovitura

    sidicule – cum ziceam: chiar ca-i buna!! daca as putea, chiar te-as obliga s-o faci;) las’ca o sa scriu reteta si, macar penca-i chair semplî com bonjur, poate c-o s-o inviti si pe Cris sa guste…iote cum iti aranjez io tie programu’!!! 😀

    Apreciază

     
    • sidi2u

      mai 26, 2009 at 11:00 am

      OK, o sa te invit si pe tine si atat iti trebuie sa nu vii… Nu uita sa-l aduci si pe J.

      Apreciază

       
  6. Vania

    mai 22, 2009 at 4:51 am

    Încercăm!

    La somon n-am spus nimic pentru că am luat ceva asemănător la un birt italienesc din Bucureşti şi n-am plecat tocmai sedus…

    Apreciază

     
  7. ciocolatacupiper

    mai 22, 2009 at 10:42 am

    Vania- succes, ca sa zic asa, desi’i garantat! 🙂

    despre’a dumneavoastra aproape deziluzie capitalica as zice ca vinetele si somonul sint ingrediente delicate, tre sa stapinesti bine, asa ca mine, ahum-ahum!!, tehnicile de pregatire a lor, altfel…

    altfel, deci mai serios: am motive (discutabile, dar le am) sa cred ca localul nu lucra cu somon (peste in general) proaspat, pastrat in ambalaje vidate, ci cu prod. congelate.
    asta e, in combinatie cu conditiile de munca dintr-o bucatarie cit de cit (…. uh, sint rea, dar chiar nu suport sa aflu despre suferintele la care, p’ici pe colea, ne supun unii papilele) profesionita, un handicap destul de greu de depasit, dar nu imposibil. bineinteles ca e obligatoriu pt bucatari sa-l depaseasca, dar banuiesc ca , prinsi fiind in focul actiunii, unii sint pur si simplu depasiti de situatie. bon, ratacirile astea-s in directa legatura cu spiritul echipei de lucru, samd, samd…ce vreau eu sa spun, de fapt, nici eu nu mai stiu, dar cred ca suna bine, ca incheiere: iertati fie toti cei care n-au deslusit secretul vinetei, sau rosiei, sau ma intelegeti… dar sa ne ierte si ei pe noi cind….oh, ziceam ca incheiere? gata!

    Apreciază

     
  8. jocktherock

    mai 22, 2009 at 11:32 am

    wooooow!

    maman, merg in norvegia! ce au aia pe acolo traditional in materie de food? ce sa incerc? ca la suedezi am incercat chiftelutele de ren si au fost deosebite!

    Apreciază

     
  9. ciocolatacupiper

    mai 22, 2009 at 4:27 pm

    fils à maman- puiule, minca norvegienii tot ce e’n mare ( de la al mai mic crevete, la balena), în copaci si tufisuri (afine si de-astea, mmmmmm), sub copaci(mari ciupercari), in pamint(mari cartofari) si pe pamint. inclusiv reni, deci. si ei, deci. toate astea au insa un pret, ca si la suedeji si restu nordului, ce minca ei zi de zi e mai putin spectaculos. caci, an efe, bucataria scandinava e ca si inexistenta, de fapt.

    au crescatorii de somon,daca iei un gravad laks (somon marinat) si costa mult, ar cam insemna ca e de-ala salbatic. si de-ala ar trebui sa mincam cind mincam, nu?

    da poate incerci niste diavol de mare, peste pisica sau …sau…pai nu stiu cum se zice’n romaneste la „tarbot” si la „heilbot”..;anfen, au si pastravi marinati in bere, au si macrouri, ia si tu , deci, ce-oi nimeri;)
    sau omniprezentul hering, care din fericire nu trece granita acilea decit cind se lasa secul, c’acilea stie lumea ce-i bun, nu ca olandejii si scandinavii.

    cica norvegienii au o slabiciune pt brinzeturi, o masa fara brinza e ca o donsoara fara dinti, zic ei. se pare ca au un asortiment bogat. asta io chiar as incerca.

    in unele restaurante se serveste KOLDTBORD, adica platou rece ar insemna, si pt vro treizeci de euro po sa minci à volonté supa, carne si bunataturi marine. un fel de „oita neagra”(parca asa ii zicea), dar mai asa, nu?

    cafeaua face parte cam din orice masa a zilei, si dupa ce platesti prima ceasca, cica po sa ceri sa-ti mai umple, gratis. retine asta!

    minca si foci, „gaina de zapada”(ce-o mai fi si aia!) si cerbi, da nu-i sezonul acuma, ai ghinion:)

    aquavitul e distilat din cartofi, io zic sa consumi mult, caci, indiferent de ce zic dietistele, cartofii’s sanatosi;)

    vezi ca KAFETARIAS nu inseamna cofetarie, poti sa minci acolo prinzul ( ” dagens rett”, felul zilei, deci), deci cartofi , carne si legume pentru 10- 15 euro;

    bineinteles ca o sa vezi si pizzerii si Mcstiu io de care, indieni si chineji, sper sa nu te munceasca aia ca pe hotu de cai si sa ai timp macar de-un platou de brinzeturi.

    da ia zi tu lu maman , unde anume in norvegia, fils?
    si cind?
    hai zi, nu-ti fie teama, ca nu are maman timp sa vie sa verifice daca esti cuminte
    acuma pup, si gata

    Apreciază

     
    • jocktherock

      mai 24, 2009 at 3:31 am

      maman, la oslo merge baietul!

      da oita neagra se numea restaurantul cela all you can eat din baia mare!

      stau doar vreo trei zile! dar un platou de branzeturi, un pesce ceva si vreo doi litri de cafia tot bag. mai ales ca ultima e pe gratis! maman! tzoc tzoc! mersi de ponturi!

      Apreciază

       
  10. windwhisperer

    mai 22, 2009 at 5:46 pm

    am trecut sa ma ‘ ispirescu” …
    numa zama de olive??!!??
    unde-i ca fel 1, ca fel 2, ca fel 3 ????;)

    Apreciază

     
    • ciocolatacupiper

      mai 22, 2009 at 6:10 pm

      ca fel unu, vintule, vint bun, apoi urmeaza clatite cu verdeturi(patrunjel, marar si dragon), umplute cu niste ciuperci (la care nu le stiu numili pi romanesti) si dovlecel, apoi langustine parjite, cu spanac si mamaliga prajita cu crab. iar ca desert, couscousul dulce, c-am facut o pasiune pt el si-am gasit pe piata in Maastricht o taraba cu tat felu de fructe uscate, inclusiv cranberrysmmmmmmmmmmmmmmmm

      Apreciază

       
  11. cutza40

    mai 23, 2009 at 11:04 am

    Mmmmmmmmmmmmmm, buna, mi-e foameeee!!!! LOL

    Apreciază

     
  12. Vania

    iunie 7, 2009 at 6:27 am

    Azi i-a venit rândul, că ne lipsea găina!… Mâine, o facem pe aia cu rocola.

    Apreciază

     

Lasă un comentariu