RSS

falafel

07 Mar

ideea mi-a dat-o Jonas  prin uşa întredeschisă a veceului unde, încă cu ghiozdanul în spate, se scăpa de litrii de ceai băuţi în timpul vizitei cu şcoala la moskee,  cînd m-a întrebat ce-i aia falafel .

bine, el a zis  de fapt „fîl, flî…fan…fanfară… fanfarel, e, ceva cu fla, în orice caz” ,da io, ca o mamă model ce sînt, am stiut sa potolesc  urgentissimo setea de cunoastere a   copchilului.

reţeta am luat-o de la Sam la pătrat Clark( la pătrat pen’că la amîndoi le zice Sam, cînd le zice aşa , şi nu yes chef!)
dscn3809
se amestecă bine un ou, 50 g făină (sau făină de năut), un sfert de linguriţă de bicarbonat de sodiu, sare, piper, trei căţei de usturoi pisaţi cu sare , jumătate de ceapă rasă, coriandru şi pătrunjel tocat, jumătate de linguriţă de chimen şi jumătate de linguriţă de seminţe de coriandru şi  250 g năut.

dar: năutul tre înmuiat de cu o seară înainte (se face 500 gr cu ocazia asta), apoi  jumătate  se macină cît se poate de fin cu ajutorul robotului de bucătărie,că ăla de la telefon nu e în stare de aşa ceva.   iar jumătatea cealaltă se fierbe, după care  se macină şi ea.

se gustă compoziţia. dacă -i destul de sărată şi piperata,  se poate lua la format de  bile cam de mărimea unei nuci (+/- 30 bucati) care  se tăvălesc prin seminţe de susan(facultativ), apoi  se preseaza în podul palmelor cu grijă, să nu le crape marginile. dacă nu, se poate totuşi continua procesul de fabricaţie, da să n’aud dup’aia că fu falafelu fad.
dscn3810
se prăjesc în ulei încins bine, dar pe foc mijlociu.

dscn3812

se mînca cu  sos de iaurt,  cu ardei iuti acri, cu pitta si ce-o mai fi p’acolosa, in cazu pacatosilor de noi,   cu cîrnaciori de porc.  totusi,  haram-a combinatie  fu ff buna, zau asa!

Sam-ii mai inlocuiesc citeodata  nautul cu fasole. io, data viitoare.

dscn3813

 
8 comentarii

Scris de pe Martie 7, 2009 în 1

 

8 responses to “falafel

  1. sidi2u

    Martie 7, 2009 at 1:37 pm

    Uf, mi-am tocat creierii (ah, creieri??? cu ocazia asta mi s-a facut dor si de creier cu ou si cu ceapa sau pané…) sa ma gandesc unde as putea gasi naut pana la ultima fraza, cea datatoare de viata, a retetei, biensiur. Se face o data ce imi voi putea relua programul in bucatarie, asa ca alta data.

    Apreciază

     
  2. andreimeszaros

    Martie 7, 2009 at 1:43 pm

    Fix ca aveam in cap zilele astea cuvantul „naut”…asta-i telepatie internationala !!! Vezi ac ma concentrez, sa-mi zici daca ai primit mesaju` !

    Apreciază

     
  3. ciocolatacupiper

    Martie 7, 2009 at 3:44 pm

    sidi, nu-i nici un magazin oriental prin imprejurimi? acilea, numai la turci si la marocani gasesc malai, naut, linte, masline bune, ardei gras ca pe la noi..de-astea , adica.
    bon, malai au si italienii, dar tre sa strabat treij de km de drum pin la ei
    iar de creieri fac rost de la un macelar care mai intii s-a uitat lung cind i-am zis sa-mi faca rost de asa ceva, dup’aia , adica dupa vro patru -cinci-sase comenzi, s-a hotarit sa accepte sa guste din creierii preparati…ca-i prepar pe toti, cind de fapt mi-ar cam trebui si mie asa…anfen…

    andrei- apai sa stii c-a sosit, ca cu vro zi sau cam asa ceva inainte sa postezi ultimul articol mi-ai venit in minte, de ma si miram mai, ce ma gindesc io acu la baiatu ala?:)

    Apreciază

     
  4. hadean

    Martie 11, 2009 at 7:28 am

    îmi faci şi mie?🙂

    Apreciază

     
  5. aphextwinz

    Octombrie 12, 2009 at 1:49 pm

    Hai ca tot citesc si ajunsei la farafel🙂 Din ce culesei eu de la fata locului se face numai din naut si, pe langa altele, se pune si tahini (pasta de susan), eu mai pun si sumac, mi se pare ca da bine combinatia.

    Pe undeva am mancat si falafel din naut nefiert, macinat pana s-a facut praf.

    Bai nene da’ ce poze iti ies. Mai am de citit, scuzati introbagareal.

    Apreciază

     
  6. krasavita

    Mai 4, 2010 at 10:30 pm

    haida, tre să fac şi eu; îmi lasă gura apă

    Apreciază

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: