RSS

ups, ai didit aghein

21 ian.

adica iar mi-a reusit

de data asta brioches (dupa nume, ca dupa aluat,ehe,  cam departe) cu crema de  vanilie, facute ca sa-mi potolesc orgoliu’  nesatisfacut ieri. e, s’umpic asa ca sa aiba  jonas ce mînca mîine in pauza dintre orele de biologie, în padure. da-i doamne sa nu ploua! daca m-asculti, iti fac zilele astea ceva cu ciocolata mai multa si mai buna. da?

facem aluat si  crema de vanilie, între ele punem un strat de ou „dezlegat ” cu citeva picaturi de apa, preasram din belsug (ca-i punga plina) pepite de ciocolata, de-alea care nu se topesc la temperaturi inalte

dscn34751 rulam destul de strins, din jos in sus,  sa iasa un cirnat din care taiem felii de cam cinci centimetridscn3476

culcam feliile pe foaia de pergament , sau silicon, dintr-o tava, le ungem cu galbenus „dezlegat” cu citeva picaturi de apa, le dam la 180°C pentru 25-30 minutedscn3484

iasa asa ceva:dscn3485

 
5 comentarii

Scris de pe ianuarie 21, 2009 în 1, Ciocolata, mon amour, dulcegarii

 

5 răspunsuri la „ups, ai didit aghein

  1. sidi2u

    ianuarie 22, 2009 at 1:59 am

    Mmmm, si io merg la padure cu clasa (am scris „clara” – ramane-n familie). Pot sa am si io una, doua…? Ce fel de blat faci si cum „dezlegi” tu ouale cu cateva picaturi de apa? Sunt omul cifrelor, intelegi uat ai min…

    Apreciază

     
  2. ciocolatacupiper

    ianuarie 23, 2009 at 1:21 pm

    sidi- pina scriu reteta, zi si mie, daca tot esti cu cifrele: unu si cu unu fac mereu doi?

    en nau: 500 g faina se cerne intr-un castron si se face o gaura in mijloc. pe margine presaram 10 g sare, in gaura punem 35 g drojdie proaspata dizolvata in 175ml apa calîie.

    amesteci usurel c’o furculita sau cu destile cît sa cuprinzi cam jumate din faina in apa drojdiata, apoi pui si un ou, si 50 g zahar (d’ala mai finut, dar nu pudra), si 150 g unt (tinut macar o ora la temp camerei, ca si oul) si framinti pina obtii un aluat suplu.

    (bineinteles ca si robotu de bucatarie e ‘n stare sa faca asta, da mie-mi place sa ma mocirlesc)

    lasi aluatul sa creasca 10-15 minute, apoi intinzi in el o foaie dreptunghiulara de cam 5 mm grosime. in mod normal nu e nevoie sa fainezi suprafata de lucru, daca nu exerciti forta prea mare cind il întinzi.

    oul(galbenusul-dupa caz- „dezlegat ” inseamna un ou spart intr-un castron, si amestecat (deci nu batut) cu furculita, in timp se adaugi citeva picaturi de apa. cam o jumatate de lingurita.

    ungi aluatul cu oul dezlegat, apoi aplici umplutura. o sa-ti dau si crema de vanilie cu consistenta necesara retetei asteia, dar bineinteles ca poti folosi nuci tocate (mai intii rumenite in cuptor. daca vrei sa faci ca mine), zahar si cacao. zahar brun, de preferinta. zic io. tu faci ce vrei.

    rulezi (nu foaaaarte strins, dar nici labartat, asa cum tre), si tai cu un cutit ascutit bine portiile, cam zece-doispe tre sa-ti iasa. le ungi deasupra si pe laturi cu un galbenus dezlegat cu apa(sau lapte, iote ca uitam de varianta asta)

    le lasi sa creasca 20-30 de minute, apoi le pui pt 25-30-35 minute in mijlocul cuptorului deja incalzit la 180°C.

    cind sint bine rumenite, sint de obicei si gata bune de mîncat, dar dupa 25 de minute po sa deschizi cuptorul sa te uiti bine la mijlocul lor, daca e si el copt. DUPA 25 de minute, da? sa nu ti se para ca se ard pina atunci, ca nu se;)

    bune calîi, bune si reci.

    crema de vanilie: 1/2 l lapte, 38 g amidon de porumb, 100 g zahar, 5 galbenusuri, un baton de vanilie.

    dizolvi amidonul intr-un castronas cu citeva linguri din lapte, apoi pui restul de lapte la fiert, impreuna cu batonul de vanilie(taiat , stii tu, nu -mi mai bat gura, anfen, tastatura)

    in timpul asta, lasi robotul sa bata biiine galbenusurile cu zaharul. cam 15 minute.

    lasi sa de laptele in doua clocote, dai focul mai mic, adica miiiic, razui batonul de vanilie, torni laptele fierbinte peste crema de galbenusuri, si amesteci fff rapid cu un tel. torni laptele dintr-o data, in jet generos, nu cu tîrîita, iar in timpul asta, cu mina cealalta bati zdravan galbenusurile

    pui zeama asta din nou in vasul in care ai fiert laptele, pui vasul pe foc, si, mestecind continuu , astepti sa se ingroase crema
    . apoi o dai la rece, ca tre sa fie complet racita cind o pui pe aluat.
    presari stafide, sau ciocolata, sau ce vrei tu peste ea, apoi (cam doua linguri de zahar brun. incepi sa rulezi, samd, samd, samd…

    faci la final poze, c’asa se face;)
    xxx

    Apreciază

     
  3. sidi2u

    ianuarie 23, 2009 at 11:44 pm

    Nu fac intotdeauna doi, stiu. Mii de multumiri!!! O fac la uichend.

    Apreciază

     
  4. ciocolatacupiper

    ianuarie 24, 2009 at 10:54 am

    cu pepetze!(asa ziceam io cind eram mica in loc de cu placere)
    si supces! (asa se zice, nu?;))
    aha, deci asa e cu adunarea aia!? daca si omu cifrelor o zice, ia sa tiu io cont! phii, ce stare am! da’mi vine acu sa rid, kont inseamna cur in olandeza

    Apreciază

     

Lasă un comentariu