RSS

istoar damur

18 Ian

un istoar  ca’n carti: incepe romantic,  cu flori (apa de trandafiri) , continua pur si imaculat (cacao Van Houten si ciocolata alba),  devine  secsuala -cu tendinte sado-(  se fréaca ouale cu zahar farin – sau se bát-), apoi din ce in ce mai picanta (  piper alb, scortisoara  si  pudra de ghimbir), chiar hot ( se coace ‘n cuptor, da’ si  la bain -marie ), vicioasa(alcool: rom, coniac sau single malt whisky), si mediteranean pasionala(amarettini, biscuiti-sau cam asa ceva- italieni, cu simburi de caisa).

cu alte cuv…poze: dscn34341

dscn3454

ca’n carti, si ca de obicei, finalu’i dezastruos, cind e vorba de finalizare:

dscn3456

dscn3460

asa ca ramîneti sanatosi , cuconilor, io’mi iau bonèt(a) si plec.

canmem, ca sa nu va las cu ochii’n soare:

bonèt e un fel de pudding englezesc, dar din Piemonte.

pentru cine vrea sa traiasca povestea asta:

sa coaca 70 g de alune in cuptor, la 180°C. cuptoru sa-l lase la temp asta, ca mai trebe. sa bata sase oua cu 70 g zahar farin, ca o crema albicioasa. sa amestece in ea alunele curatate de cojite si pisate fin, doua linguri de rom(sau cognac, sau whisky), 70 g de amarettini pisati fin, si 70 g cacao. la urma sa dilueze cu o juma de litru de lapte nedegresat. si sa amestece biii-ne. iasa o zama lunga, da nu-i bai.

sa puna’ntre  timp in cuptor o tava inalta cu apa fierbinte in ea, iar in apa  o forma de charlota (budinca, sufleu), care  tre sa fie calda cind ii va veni vremea s-o tapetam cu caramelu.  pt portii individuale, sa puna vro sase-sapte forme de-astea

dscn3465care poa s-aiba si-alte culoare, ca’n amur culoarea nu conteaza

sau, o tava de chec, si-aia-i buna, ca sa’ncheiem discutia despre marime.

pentru caramel sa puna doua linguri de zahar fin intr-o tigaie cu diametru mai maricel asa, ca sa nu astepte prea mult pina se topeste zaharu. focu sa-l tina micut. cind el e topit bine, sa adauge apa, cam o juma de pahar. da nu toata dintr-o data, ca sa poa  sa tina sub control viscozitatea siropului, ca e sirop, de fapt. e, daca a pus apa prea multa, s’ astepte  pin’ s’o’ngrosa  iar. daaaar, sa nu mestece in el, doar sa miste asa, in cercuri, craticioara. cind siropu’i destul de viscos da nici prea , sa tapeteze marginile vasului(elor) cu el.

sa umple -da nu pîn’la refuz- vasele cu compozitia aia zemoasa, sa le puna din nou in baia lu marie, sa le lase 30 de minute in cuptor, sa le dea apoi la rece, si dupa ce s-au racit, la si mai rece, deci la frigider.

sosu de ciocolata alba sa nu-l faca, mere mai bine cu un crem anglez, sau un coulis de fructe rosii, bonèt-u asta.

daaaaca totusi vrea sa faca sosu, sa topeasca la bain-marie  doo sute g ciocolata alba, împreuna cu  doua linguri de alcool (acelasi ca la bonet, nespa?), o lingura de apa de trandafiri sau de flori de portocale, un praf’sor de piper alb, unu de pudra de ghimbir, unu de scortisoara, si sa tina la indemina ceva smintina dulce. cind  ciocolata-i topita, sa adauge -cu picatura – smintina, si sa mestece repede si energic, pina obtine viscozitatea dorita. cam 50 ml, da nici mai multicel nu-i rau.

garantez ca endu o sa fie hapi, chiar daca se pricepe ca mine la ornat

 
 

6 responses to “istoar damur

  1. windwhisperer

    Ianuarie 19, 2009 at 12:49 am

    :0 daca m-apuc si ” gust” din bonet….nu mai dorm la noapte si bantui ca banu’ rau pe bloCuri🙂
    dupa cateva zile de -15 C , cu vant ~ -20 C azi a fost ” vara” 0 C….yuhhuuu
    noo, trecui sa vad cu ce ne mai indulceste gazda primitoare si sa va zic s’aveti o saptamana, zi buna !!!

    Apreciază

     
  2. hadean

    Ianuarie 19, 2009 at 12:27 pm

    pfoai, eşti un duşman al curelor de slăbire🙂. în gura mea e acum o furtună tropicală (inclusiv tunete şi fulgere). mulţumesc frumos. bine?

    Apreciază

     
  3. hadean

    Ianuarie 19, 2009 at 12:28 pm

    pfoai, eşti un duşman al curelor de slăbire🙂. în gura mea e acum o furtună tropicală (inclusiv tunete şi fulgere). mulţumesc frumos🙂

    Apreciază

     
  4. sidi2u

    Ianuarie 19, 2009 at 10:06 pm

    chiel bo istoar… m-ai binedispus!!!

    Apreciază

     
  5. simonarrr

    Ianuarie 20, 2009 at 7:21 am

    Mama, ce glumite erau cu cacao Van Houten :)) Si ma oftica faptul ca eram prea mica si nu le intelegeam.
    Lumi, te pup. Din Ferentari.

    Apreciază

     
  6. Vania

    Ianuarie 20, 2009 at 4:40 pm

    Cu zahăr farin n-am încercat…

    Apreciază

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: