RSS

iar despre imperechere

10 Ian

acu, cine zice e, food pairing facea si neanderthaleru, are dreptate, ca in sine e tot vorba de combinatii, numa ca, din cauze cu care n-am nimic de-a face, gaselnitele lui , chiar daca obtinute experimental – nevasta, de ce e pestera asa goala, au plecat copiii la scoala? / nu , barbate, au mincat din ierburile alea aduse de soacra-mea , si sa vede treaba ca nu aveau coincidente adeneice  cu pulpa de mamut,  c’a dat diareea peste ei si-au decedat prin dezhidratare-,  au fost destul de limitate, si empiric adoptate  de urmasii urmasilor sai, nestiutorii de noi.

de-aia   pe mine ma ia cu  extaz – extaz de felu „baa, ce chestie!”, deh,  felu nestiutorului- cind ma gindesc la oamenii aia de avura  ideea sa -si puna capetele cu tot cu papile gustative, microscoapele si hard discurile la contributie si sa analizeze  par egzamplu  cafeaua ,ca dup’aia  sa-i compare cele cam opt sute de componente cu cele alte citeva sute ale par egzamplu ficatului de vitel. sau ale frunzei dintr-un tufis din tundra(si exemplele continua pina acolo un se termina flora si fauna),ca sa constate ca dip, veri dip insaid, ele se aseamana, si se  pot deci si aduna.

imperechierea fudului (nu, n-am uitat pe n) ,  o sa ajunga, inevitabil -ca wok-u, fusion-u, moleculara, uleiu de masline, sushi, mini legumele , florile -, un trend.

dar, dupa ce o sa treaca trendu, ramin snobii si extravagantii cu subiecte de conversatie sau de tacere, iar din rindu celor multi veniti si-al celor  si mai putini ramasi la imperechiere  se va distinge unul anume , un nou Escoffier, sau Ferran Adria, sau Dominique Persoone (ciocolatierul din Bruges espre care vorbeam).  doar unu, ca multi ajung in virf, da doar unu pricepe piscu.  as vrea sa fiu io ala. aia. da n-o sa fiu. da o sa ma dau peste cap- pa naiba!, ca nici sotronu nu po sa-l mai joc, daramite s afac tumbe-   sa stiu cam ce si cum. si cam atit. sau poate mai mult. dar cum ziceam:

si , mai ales, dupa ce trece trendu,  mai devreme sau mai tîrziu, pe linga noile tehnici si aparaturi ivite din, si pentru  imperechere , în sfîrsit lumea o sa-si dea seama ca doar bucataria e  lócu  in care se  percepe neperceputul ( ce percepem azi, nevasta?, parca suna mai bine decit mi-e foame, e tocana fiertura aia din cratita?).

aripa intuitiva a food pairing-ului inca se mai bazeaza pe date aparente: daca gaina mînca graunte, coji de pepene , rîme si cochilii macinate, inseamna ca toate astea se pot combina in farfurie.

aripa cu stiinta cauta -si-a gasit –  esenta, gasirea ei  va-nseamna, cu siguranta, rezolvarea foametii in lume:  gindacilor aia de la prinzu congolezilor li s-or  potrivi poate tonele de cauciucuri uzate, poate muntii de masini scoase din circulatie, poate containerele de computere batrîioare pe care li le-am dat in pastrare. nu s-or potrivi, sa se spele pe cap cu ele, interesu pentru  igiena lor e  si el  o dovada  de repect pentru conditia lor umana.

pauza de-o poza cu tarta rece de somon, pentru cind nu e gaz pe teava:

dscn3369

pe dinlauntru arata asa: avocado,  brinza proaspata de capra si creveti gri

dscn33881

bun, mai departe, c-am mincat ciocolata s-am energie:

io as vrea sa stiu cine, unde, cind si  cum a ajuns cel mai primu si mai primu la ideea food pairingului, da pin’o fi sa aflu, parca  vad un  bio-chimist bondoc, cu par noroc ca rar, ca de altfel prea slinos, matreata pe umerii sacoului tocit in coate si doi nasturi lipsa, cravata patata  sub guleru lucios al camasii perfect neasortate , dioptrii de observator astronomic pe nasu cuperozat, genunchi cit coama de deal in velura nadragilor , masticind friptura de porc in ritmu halucinant de plictisitor al sfaturilor pe care batrina lui mama i le serveste intotdeauna alaturi:  cind n-o mai fi sa fiu, fiule, sa nu uiti nucusoara! neam de neamu  neamului, neamului, neamului, neamului  nostru n-am uitat vreodata ca   nucusora face  friptura de porc ceea ce e! (batrina nu era bilbiita, provenea  doar dintr-o familie care cunoastea  condimente indigene pentru alte neamuri decit ale ei) .

hai sa mai pun o poza , ca sa  sparg monotonia

dscn3408

chimistu, care prefera usturoiu , cimbru si rozmarinu -rozmarin… roua marii!! numai pentru un nume atit de frumos ar fi vrut sa poarte  macar o fractie  de gena de talent  poetic – , intr-o  zi cind batrina lui mama era plecaat in excursie la tîrgu de paranormale cu  fidela ei dacie 13 (ca-i picase restu) ,  si-a facut singur friptura de porc si numa  asa din spirit de contradictie  n-a ras nucusoara peste,  si n-a presarat nici din pudra de-a gata din flaconu cindva primit de batrina lui mama de la un vecin pretendent la o iesire impreuna la bai de sulf, flacon pastrat giast in cheis lînga cel mereu arhiplin cu nucusoare dolofane, flacon  din care lipsea exact doza care poate da supravaloare la doi porci fripti simultan(sau la interval, da stiut fiind faptu ca miroasele -si  pierd proprietatile  daca le macini prea in prealabil,  e preferabil  sa  golesti flaconu  rapid. sau sa nu-l cumperi, si  sa le macini tu cind e cazu.).    nu se stie scopu’n care fusese folosita doza, legatura dintre starea euforica a vecinului si absenta ei nu a fost niciodata dovedita, desi insinuata de catre vecina de vizavi, care fusése cu vecinu la bai .

urmare a fripturii si  lipsei sfaturilor batrinei lui mame  , cit si a nucusoarei, chimistului i s-a facut sete. de cunoastere. mai, si-o fi zis el, e verificat si ras-verificat: nucusoara merge cu porcu, mararu cu varza, patrunjelu cu toate alea…(si-aicea s-a oprit, din lipsa de cunostinte). da de ce,  si cu ce po sa’nlocuiesc io nucusoara( sau porcu, sau varza, sau mararu, saupatrunjelu…si- aici iar s-a oprit, lipsa de cunostinte nesuferind in timp asa scurt transformari demne de semnalat).

si uite de-aia a stins luminile peste tot, a verificat inca o data robinetele , si-a plecat in lumea larga sa adune si analizeze tot ce-i sau ar putea fi comestibil… aiurea, vad mai degraba un clon de clooney sau depp, dar nu neaparat, ‘naltu… e, gata.

 
6 comentarii

Scris de pe Ianuarie 10, 2009 în 1, blablabla si tot asa

 

6 responses to “iar despre imperechere

  1. Vania

    Ianuarie 10, 2009 at 5:10 pm

    Deşi am gaz, parcă mi-aş dori şi-o tartă de somon! Dar şi nişte creveţi m-ar mulţumi…

    Apreciază

     
  2. sidi2u

    Ianuarie 10, 2009 at 6:48 pm

    Lumi, esti da nota 10! In iunie trec pe la tine. Esti acasa?

    Apreciază

     
  3. miss2

    Ianuarie 11, 2009 at 5:42 am

    am mincat o data intrun restaurant care se chema „comme chez moi”….la tine era???
    cind pot sa vin?? raspuns rapid ,te rog,ca salivez!!

    Apreciază

     
  4. windwhisperer

    Ianuarie 11, 2009 at 6:56 pm

    ahhh, ce grozava esti !!
    cand eram mica , voiam sa ma fac ” musafir”….
    inca n-am crescut destul !!
    dar sunt o gazda excellenta . 🙂 Te astept la ” dulce ca mierea e glontul patriei ” la un Fondue , intre ..fete :):)
    xxx, j, zi buna la tine , extraordinaro !!!

    Apreciază

     
  5. andreimeszaros

    Ianuarie 11, 2009 at 8:34 pm

    Dom`le, io zic sa se dea o lege care sa interzica imperecherile culinare ce duc la scandal public si sa fie considerate violuri ! Asa poate nu o sa mai mancam atatea deserturi facute-n eprubeta !

    Apreciază

     
  6. ciocolatacupiper

    Ianuarie 12, 2009 at 12:53 am

    vania- ferice d enoi ca ne multumim si cu putin:)

    sidi- sint, s’o sa pun de paste s’un desert cu ciocolata. am inceput deja sa te astept

    miss- oricind, dar sa stii ca tre sa mînci supa!

    wind- hai ca ma topesc de la superlativele astea! fondue, enitaim, eniuer! chiar si numa intre fete. xxxxxxxx

    andrei- dom’le, tu ce zici zici mereu bine

    Apreciază

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: