RSS

ciocolata cu piper

25 oct.

uh, deja vineri?

bah, ce ploaie mocaneasca!

nuuuu, iar aglomeratie!!

pfff, soare lesinat…

mda,  absenta.

yes! pudding cu ciocolata, piper si ghimbir !

in cazu’n care  cineva  ar vrea sa stie cum se face, as spune doar doua vorbe:

prima:  repede (o suta grame unt la temperatura camerei -sau bucatariei-  se freaca cu mixeru pe turatie turbo, apoi seadauga unu cite unu patru oua, dupa care se  adauga doua linguri de cacao cernuta in doua sutele de grame de faina amestecata cu praf de copt, piper, granule de cioclata  si ghimbir ras -sau pudra- , si se amesteca)

si a doua: la aburi (bon, aci e-adevarat ca  nevoie de oala aia cu gauri multe care se portiveste perfect peste oala in care fierbe apa , da’ cum legumelor  si rulourilor  de peste, sau crevetilor, le place baia de aburi, iar noua de ele si ei , merita investitia)

dupa o ora de oparit la aburi pe foc mic, puddingul ar trebui sa fie gata. se rastoarna pe o farfurie incalzita

si se purcede la ornarea farfuriilor cu sosul caramel

pentru cine m-ar intreba cum se face sosu asta, as avea doar o vorba : cu focul aprins.  ca daca pui doua sute de grame de zahar in tigaie si-l lasi acolosa FARA SA MESTECI IN EL , iar dupa un sfert de ora in care ai fumat o tigara, ai masurat 125 ml din smintina de care ai nevoie la sos, apoi ai fumat alta tigara, te intrebi da ce dracovenie de zacar e asta mai nene de nu-si modifica starea, înseamna ca ai uitat sa faci foc in soba.

eh, mai grav decit sa uiti sa faci focu sub tigaia cu zahar e sa-l faci prea tare. ceea ce -pardonata fie-mi lipsa de modestie- nu e cazu meu, da ar putea fi al vostru. si n-as vrea. de-aia zic: foc mic, plus ca nu se mesteca in tigaie pina nu s-a lichefiat zaharul si face bulbuci.

dar si mai grav decit sa nu faci focul, sau sa-l faci prea tare, ar fi sa uiti sa iei zaharul de pe foc inainte de a pune încetu cu’ncetu smîntina in el. cit de grav?  pai ia incercati si-o sa vedeti, eu va dau voie. (ca sa nu fiu singura patita. e, nu acu, era la ocazia primului caramel. oh, amintiri, amintiri…) voie e  acu si sa mesteci cu’n tel, sau asa  ceva, in zahar. voie e si sa pui sosul in tub pt ornat, da el  si’n furculita sau lingura se comporta  adecvat, asa ca de  figuri nicio lipsa

la prima vedere, figura lu Sammy Davis jr mi s-a parut  mie aci; dup’aia, johhny hallyday

gaurile din restu de dulcegarie ciocolatie nu-s rezultatu vrunei activitati sportive de tir menite sa consume caloriile -nu stiu cite si nici nu vreau sa stiu- savurate, ci al shoturilor  de sos caramel ramas stingher . ca sa -i fie si lui bine.

 

4 răspunsuri la „ciocolata cu piper

  1. windwhisperer

    octombrie 29, 2008 at 11:04 pm

    ufff, tot eu !
    te rog, spune-mi cate boabe de piper se pun ???
    cu aproximatie , nu te apuca sa le numeri acum 🙂
    thx , j.

    Apreciază

     
  2. ciocolatacupiper

    octombrie 31, 2008 at 10:25 am

    e, nu-i nimic, placerea e de partea mea:)
    una din glumele ( hartuieli legate de ingrediente, cu care bucatarii-aspiranti sînt confruntati, se refera la numararea boabelor de orez (18, de exemplu) pe portie de budinca, pentru o sarja de 80 de portii!
    sau a celor de piper raspindite de el -cu ajutorul cine stie carui coleg (de obicei chef-ul) care a uitat sa insurubeze capacul flaconului – pe podeaua bucatariei.
    asa ca hei, nu ma prinzi cu intrebari din astea despre numarat!;)

    in cofetarie, in cazul in care nu ai de gind sa reinventezi reteta, regula de baza este sa respecti la miligram cantitatile precizate.
    cu atit mai mult condimententele, aromele , sau cum le-o mai zice, sînt supuse regulii asteia, caci rolul lor nu este numai acela de a satisface anumite preferinte personale, cit de a stimula si scoate in evidenta secretele ingredientului principal .
    prea multa vanilie, de exemplu, poate avea efect invers celui scontat. de piper si otet nici nu mai vorbim:)
    banuiesc ca un sfert de boaba am macinat, poate mai putin, cert e ca am dat o jumatate de rotatie de rîsnita.
    felul asta de a masura e in contradictie cu regula de baza, dar reteta originala nu contine piper si ghimbir, astea le-am adaugat eu, ca doar cine-i le chef acilea?;)

    (inca ceva, cu permisiunea dvs: in ciuda importantei sale, cartoful a ramas modest si nu indrazneste sa spuna ca nu-i place deloc sa fie prelucrat cu mixerul;)

    Apreciază

     
  3. windwhisperer

    noiembrie 1, 2008 at 8:13 pm

    ouch, am comis un sacrilegiu 😦
    ma caiesc :, mac, mac, mac, 🙂
    dar sincer iti zic : nimeni n-a observat durerea cartofului..de la „turbo speed ” 🙂
    erau prea ocupati cu inghititul de…galuste 🙂

    Apreciază

     
  4. windwhisperer

    noiembrie 1, 2008 at 8:17 pm

    si inca o ” nedumerire ” plss
    In baia lu’ Maria… acoperi… masterpiece ul ? or il lasam la air??
    nu de alta, dar sa nu-i dauneze… acum am invatat … nu mixer, nu techno… back to wild nature 🙂
    tc, J >:)

    Apreciază

     

Lasă un răspuns către windwhisperer Anulează răspunsul