RSS

turcism

18 Oct

dimineata pe la opt

am pus 2 vinete la copt.

acuma-i cam murdara plita,

c-am prajit pe ea si pitta

(o turta mica si moale,

da pîn tari orientale).

eh, asta grija sa ne fie

pe lîng’a sultanului bucurie!

aci fac paranteza explicativo-informativo- probabil necesara: p’o limba otomana, felu asta  are gust de hünkar begendi. pentru unu ca mine si ca tine, insemneaza „bucuria sultanului”. inchei paranteza si continui cu ce urmeaza:

într-o oala separata

am pus unt-una bucata

(cin’zeci de grame

pentru patru persoane)

iar cînd dînsu s-a’nmuiat,

cu tot atite agrame de faina l-am amestecat,

iar dupa vreo doua minute departe de foc l-am mutat

(pen ca trebuia

sa curat vîanta-ok, am zis ca-s doua vinete…si asa e! da asa nu-i rima-  

s-o storc,

s-o tai in bucatele

nu prea mititele,

ca de ce sa ne extenuam

daca tot tre cu faina prajita s-o amestecam?!).

 

bon. deci pun oala iar pe foc,

si fac o chestie de-aia de pisat cartofii sa danseze’n ea tot pe loc,

pe loc, pe loc,

pîn’rasare busuioc.

da pen ca asta s-ar putea sa dureze citeva secole, m-am oprit cind am obtinut piure. deci curind.

 

ma apropii de finalu alor mele fapte:

am pus in oala -încetu cu’ncetu- 450 ml lapte,

iar dupa cam 15 minute de fiert la foc mic am stins aragazu,

am sarat, piperat si parmezan-izat preparatu

si-am chemat la masa anturaju.

 

pîn’ s-a urnit el inspre bucatarie,

io am pus piureu de vinete’ntr-o farfurie,

(calda. orice mîncare calda se pune in vas cald, de cîte ori s-o mai spun? eeee!)

apoi am tocat patrunjel

si l-am presarat peste el.

 

în final, atita mai zic:

din piure n-a mai ramas nimic.

 

totusi, un pees: merge si alta brînza decît parmezan, cum sa nu?! rasa sa fie, si 50  de grame. 

si inca unu: poza, ca fara ea nu se poa, vine mîine, c’acu nu-i urma de baterie incarcata’n casa asta.

si ultimu pees: e, nu era chiar ora opt…

plus: celor satui de-atita poiezie le  promit cu mîna pe ce-am io mai scump in bucatarie ca n-o sa mai las „talentu” sa ma chinuie-n felu asta, drept pt care  mmmmmmmmmm-apuc de-o tarta de ciocolata

na si poza:

fel contraindicat celor care-si definesc pozitia pîn remarca „de parc’am fi mîncat din acelasi blid”.

 
12 comentarii

Scris de pe Octombrie 18, 2008 în semplî com bonjur

 

12 responses to “turcism

  1. adina olivia hutanu

    Octombrie 19, 2008 at 10:28 am

    de duminica, io azi nu gatesc, ma rasfatz. am luat brinze de 3 feluri, cu 3 feluri de mucegaiuri diferite, mirosind a trei mirosuri ingrozitoare diferite.
    si vin rosu. am nero d’avola.
    si visez la tarta de ciocolata. mie-mi place sa aiba si pere, scortisoara, rom, stafide si ciocolata sa fie amaruie.. se poate?🙂

    Apreciază

     
  2. ciocolatacupiper

    Octombrie 19, 2008 at 1:53 pm

    io si duminica ma rasfat gatind, daca nu-s alte rasfaturi la’ndemîna:)
    bucuria asta e de ieri. tarta de azi, din motive tehnice, am amînat-o pin la o data inca nedefinita. dar cind o fi sa fie, sigur o sa fie din ciocolata cit mai pura, fara stafide (ca sa mînce si restu – niste sclifositi, zau asa!- altfel tre s-o minc io singura…nu ca n-as vrea si n-as fi’n stare, da orisicît;)), probabil c-o sa imbrac niste cubulete de para in ciocolata(sa nu le fie frig sezind acolo de ornament), si, mai ales, (muuult) rom;;)
    ah, vinurile italiene, chiar si cind le trateaza ei mai fara credinta, tot bune-s!!
    iar brînzeturile alea, oh, pentru ele s^nt in stare sa nu-mi pese daca dau impresia oricui care-mi intra-n bucatarie ca flatulam continuu, si nu ne spalam -la fel de continuu- atit picioarele cit si alte parti anatomice
    ieri m-a zgindarit unchiu vania cu hihi,wrestling-u ala, tu azi cu roscatu asta…indurare, oameni buni, n-am decit un bourgogne din 2007, nici la sos nu-i prea bun. dar e primit de la cineva, asa ca ma bucur! hai santé!

    Apreciază

     
  3. adina olivia hutanu

    Octombrie 19, 2008 at 2:24 pm

    santé!! si la mine brînzele cu mirosuri de şosete incleiate tind sa comute narile musafirilor pe OFF, dar eu nu pot decat sa ma bucur, alaturi de un wrestling rubiniu, incantata de dezgustarea generala: ce nu vor ei, imi ramane mie😀

    as participa la un cooking workshop cu tine si cristina, chiar m-am gandit zilele astea…😛

    Apreciază

     
  4. adina olivia hutanu

    Octombrie 19, 2008 at 2:27 pm

    uau, acu vad poza! cum se zice cand ai o migrena, eu am o mipofta acuma!
    vreu pireu!
    blidul e frumos, seamana cu ce am eu prin casa la iasi, olite culese minutios de la Targul de Ceramica (se tine in fiecare an, in iunie, in parcul cu teiul lui Eminescu.. si e fain, ca vin mesterii olari de prin toata Moldova, cu obiecte de toate soiurile si marimile.. ultima achizitie: vas de ceramica pirofila pentru copt sarmale in jar)

    Apreciază

     
  5. Vania

    Octombrie 21, 2008 at 7:00 am

    Zilele astea o pun de-un turcism: pastă de susan. Dacă ai vreo reţetă, rămân recunoscător…
    În mare, ştiu că e susan, ulei de măsline, lapte, iaurt, boia iute…
    Fireşte, cu lipia adiacentă.

    Apreciază

     
  6. ciocolatacupiper

    Octombrie 21, 2008 at 11:48 pm

    adina- of, tîrgurile astea au loc numai cind nu-s eu pe’acasa

    vania- despre tajin stiu doar in varianta dulce, amestecat cu peltea de struguri(de exemplu) . am intrebat o cunostinta despre combinatia cu iaurt&co si, desi turcoaica, nu avea habar de asa ceva.

    eu as pune si usturoi, si ceva coriandru si patrunjel, daca ar fi sa incerc varianta asta , si ceva suc de lamiie(verde). banuiesc ca proportiile sint in cazul asta altfel decit cele in cazul tajinei indulcite, unde la o parte de tajin se pune o parte de peltea. vad cam asa: o parte de tajine la trei de iaurt. lapte..hm, nu vad acum de ce. dar o sa va in curind, m-ati facut curioasa! multumesc de idee, eu ramîn insa datoare:)

    Apreciază

     
  7. Vania

    Octombrie 22, 2008 at 6:02 am

    La combinaţia respectivă îi zice „Tala Tur”. În linii mari, ştiu cam ce se pune, de fapt am şi zis.

    Apreciază

     
  8. ciocolatacupiper

    Octombrie 22, 2008 at 7:15 am

    ce am gasit cu nume asemanator e Taratorlu, o garnitura (sos) pentru scoici prajite.
    este facut din 100 g nuci pisate impreuna cu un catel de usturoi, amestecate cu 2 linguri de ulei si tot atitea de zeama de lamiie, subtiate cu apa calda pina se obtine un sos , iar in final presarate cu sare si patrunjel tocat .

    altceva ar mai fi un sos cu un nume deloc asemanator, in schimb ingredientele-s cam aceleasi (sau migdale in loc de susan): pîine inmuiata in lapte se piseaza impreuna cu semintele, usturoiul, sarea si zeama de lamiie. se adauga apoi usurel-usurel ulei, sare, zahar si piper, precum si patrunjel la urma.
    l
    te pomeni ca laptelui din lista dvs de ingrediente i-ar trebui miez de pîne ?…
    zilele astea ( nu stiu cind, cam evit sa ma duc pentru ca au niste prajituri de casa care mmmmmereu mmmmmi se lipesc de mmmmîna;;))cind oi merge la magazinul marocan, o sa-l intreb pe vinzator ce fac ei cu pasta de susan. trebuie sa dam cindva de reteta detaliata!:)

    Apreciază

     
  9. ciocolatacupiper

    Octombrie 22, 2008 at 2:32 pm

    vania- înca ceva ddespre lapte, despre cel dintr-un raspuns al meu la comenatriul in care aduceati vorba de wrestling, vorba adinei:) : scuze!

    Apreciază

     
  10. the judge

    Octombrie 23, 2008 at 9:21 am

    salut!

    hotchocolate😆 cineva mi-a spus ca as putea gasi aici niste retete valabile, verificate, pentru gatit shrimps, homari…pe scurt, cozi de crustacee. le cumpar necuratate… pls help un biet gurmand flamand si pofticios….😆

    Apreciază

     
  11. Vania

    Octombrie 23, 2008 at 1:08 pm

    Eu am în preajmă un restaurant turcesc, dar mă îndoiesc că mi-ar da întregul procedeu. Însă, le voi aproxima eu, şi cred că-mi va ieşi ceva mai bun. Mai am în plan şi pastă de năut, ca să halesc pe săturate. Tot cu pâine nedospită.

    Apreciază

     
  12. windwhisperer

    Octombrie 29, 2008 at 10:59 pm

    hellooo, ciocolatacupiper !
    thx, thx🙂
    pentru reteta turcita a vinetelor !!!:)
    mmmmmmmmmmmmmmm
    e super gustoasa, fara sa mai vad uleiul plutind cu ceapa printre turcaleti🙂
    e rafinata, usoara si EXCELLENTa
    thx again 4 something new !
    j.
    ps … cate boabe de piper se pun la souffle ul cu ciocolata?? plsss?
    thx J.

    Apreciază

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: