RSS

din bucatarie, de unde altundeva

24 iul.

pe vremuri într-un fel mai altfel decît astea de-acum, doar pescarii si multimea riverana amarîta se atingeau de scoici si stridii. vorba -nu stiu daca numai flamanda/(probabil si )olandeza(tema: de  aflat. ), dar, cu siguranta gurmanda- ce zice sa nu manînci scoici in lunile fara R (nu in mai, nu în iunie… si uite-asa, pîna-n septembrie) , se refera la faptul  ca in lunile astea  stimatele moluste  se reproduc(deci, micute) , si confirma totodata alta vorba inteleapta , de data asta de pe meleaguri natale, auzita ori de cîte ori i se parea maica-mii ca facem nazuri la mîncare: „e-he, cînd ti-e foame,  manînci si-un rahat”. banuiesc ca zvonul despre efectul lor afrodisiac tot de catre amarîtii consumatori a fost lansat, scuza pentru natalitatea sporita la ei acasa.   

rahatul nefiind , evident, ala turcesc, ci -îmi place sa presupun- unul despre care nici ea nu banuia ca-l va achizitiona -cîtiva ani mai tîrziu- cu greu , aparut fiind pe piata sub forma de parizer. probabil si in alte forme, dar mie  doar asta mi se parea rahat.  ghearelor si capetelor de pui  le pastrez amintirea revelatiei ca si fara foi de gelatina poti face un aspic perfect (deh, eram si io mica  si nestiutoare), iar de gsutul creierului si-al crestei ce sa mai zic, decît mmmmmmmm. eh, nu chiar asa de mmmmm ca cel de la gainile de la tataie, dar cînd ti-e foame, vorba’ceea… comoara ascunsa-n piciorul de porc mi-a aratat-o taica-meu ( o infima- dupa normele mele de-atunci- bucatica de carne , pe care, astazi, bucatari renumiti o folosesc in feluri nu neaparat traditionale) , tot el mi-a aratat si importanta cozii de vaca, chiar si atunci cind e lipsita vaca.

dar ah, am deviat. problema era cu scoicile, de fapt cu comertul, de fapt cu obiceiul lui de a creea mai multe sezoane decît poate suporta omul, de fapt cu tamtamul  -cu iz de întimpinare în Coreea a geniului din Carpati- cu care scoicile – care, deci,  s-ar culege abia din toamna- sînt aduse  acum pe piata.

slaba cum sînt (la figurat, la figurat!), înfometata, deci dispusa sa manînc pîna si ce zicea maica-mea, m-am lasat amagita de cîntul ademenitor al reclamei. si bine am facut!  asa cum nu se vede in fotografie-din cauza de aburi de vin alb si apa lasata din scoici si din sfînta treime a prazului, telinei si cepei ( absolut necesara cînd le prepari natur)- am avut scoici maaari si buuune!  de care o sa -mi amintesc pîna-n septembrie -ncolo, ca pîna atunci îmi bag doape de ceara-n urechi. p’ale mele tocmai le-am dat orelistului.

acum, dovada ca zeii bucatariei-mi sint favorabili: n-am avut lapte de la tarani, am folosit degresat din magazin. n-am avut smîntina cu 40% grasime, am folosit-o pe cea cu 20%, care ar fi trebuit sa ajunga sos la coltunasii cu brînza. am avut 50 de grame mai putina ciocolata decît spunea reteta, si doar vreo zece grame de cacao in cutia pe care eu o stiam plina, dar la fundul careia ajunsese jonas . la îndemnul clarei, el fiind deci specialist in facere de cacao cu lapte, iar ea in bere. n-am avut chef, dar m-am apucat de facut  ca ma dadeau ouale afara din casa si starea de depresie (ce se accentua dupa alta fiecare incercare de a gasi totusi inghetata in congelator)  a colocatarilor  . ei bine,  a iesit cea mai gustoasa si reusita înghetata de ciocolata pe care am facut-o vreodata. motiv de portie dubla. dar nu cu clatita, ca nu-mi place, asta-i obiceiul pagin al colocatarului. sosul este un caramel cu suc de portocala

coltunasii cu brînza, totusi in comapnia sosului cu smîntina. alta, si mai degresata (din motive de trimis la magazin persoana care nu se uita decît lla literele mari ). noroc cu patrunjelul, rucola si chestia pe  care francezii o cer in piata drept ciboulette ( în parti egale), au dat smîntînii ce nu avea:gust . 

  

au mai fost si alte alea, dar atit pe ziua de azi. deci, bezele! (desi nu-mi plac nici la propriu, nici la figurat, dar asa mi-a zis mi ecineva: nu esti, dar macar fa pe dulcea) 

 
Un comentariu

Scris de pe iulie 24, 2008 în 1, nici blog fara pîine

 

Un răspuns la „din bucatarie, de unde altundeva

  1. hadean

    iulie 28, 2008 at 1:46 pm

    minunato!

    Apreciază

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat: